Voetballen in de zaal

Voetballen in de zaal doe je met een plofbal

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte voetbal om in de zaal mee te spelen, dan heb je in principe de keuze uit twee opties. Je kunt zaalvoetbal spelen met een zaalvoetbal of met een plofbal. Een zaalvoetbal is een slag kleiner dan een veldvoetbal, maar heeft verder wel precies dezelfde kenmerken. Een plofbal, ook wel low-bounce bal genoemd, heeft een ander soort binnenbal. Hierdoor stuitert hij een stuk minder. Voor alle zaalvoetbalcompetities in Nederland heeft de KNVB de plofbal verplicht gesteld.

Perfecte controle op een klein speelveld

Ook de plofbal heeft een kleiner formaat dan een veldvoetbal, namelijk maat 4 in plaats van maat 5. Door de kleinere maat en het feit dat deze bal minder stuitert, kun je hem veel gemakkelijker onder controle houden op het kleinere speelveld in de zaal. Dat bevordert uiteraard het spel, zeker voor teams die combinatievoetbal willen kunnen spelen. Je wordt er immers niet vrolijk van als de bal continu buiten de lijnen belandt, door de hoge stuit of omdat hij te hard doorschiet. Met deze speciaal ontwikkelde voetbal is die kans een stuk kleiner.

Lichter en zachter

In principe is een plofbal op dezelfde manier opgebouwd als een gewone veldvoetbal. Hij bestaat ook uit een binnenbal, een binnenlaag en een buitenlaag. Door het speciale materiaal waar de binnenlaag uit bestaat stuitert hij een stuk minder. En doordat de binnenbal zo’n 20 tot 30 gram lichter is dan bij een veldvoetbal is de balcontrole bij een plofbal beter en voelt hij ook zachter aan. De meest verkochte merken plofballen zijn Select en Derbystar. Deze twee merken leveren ook de officiële wedstrijdballen aan diverse zaalvoetbalbonden over de hele wereld. Je vindt een ruime keuze aan plofballen op voetbalkopen.net.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *